Sunday, January 27, 2019


Kelebihan Ayam Kampung berbanding Ayam Daging


Hampir seluruh bangsa rakyat Malaysia hari ini menjadikan ayam sebagai makanan hariannya. Ad pelbagai jenis ayam di Malaysia tetapi yang paling selalu dimakan ialah ayam daging dan ayam kampung. Mesti kalian tertanya-tanya apakah perbezaan yang paling nyata untuk kedua-dua ayam ini.

Berdasarkan pada pengalaman saya menjual ayam kampung sekitar Sepang, Shah alam, Kajang , Bangi ( daerah-daerah dalam Selangor), kebanyakan pelanggan inginkan ayam yang murah, tidak kira samaada ayam itu ayam jenis kampung mahupun ayam daging. Kumpulan pembeli seperti ini amat meniktikberatkkan soal penjimatan dalam kehidupan seharian mereka. Yea memang benar sekali, penjimatan itu amatlah penting, kalau tidak kalian sendiri short taw hujung bulan.

Tetapi sejak kebelakangan ini, ramai dalam kalangan rakyat Malaysia hari ini semakin prihatin akan makanan yang masuk kedalam perut meraka. Disini saya ingin menekankan kelebihan memakan ayam kampung berbanding ayam daging. Bagi mereka yang menternak ayam daging dan jual ayam daging, saya tidak katakan ayam daging itu tiada kelebihan, saya juga turut menjual ayam daging kerana salah satu faktornya ialah harganya yang murah dan boleh berjimat. Ok berbalik semula kepada tajuk blog diatas iaitu kelebihan ayam kampung, tak kisahlah ayam kampung tempatan, ayam kampung kacuk atau ayam hutan. Kumpulan-kumpulan ayam ini memiliki kelebihannya yang tersendiri. Manfaat kesihatan yang diperoleh daripada ayam kampung adalah pada daging dan juga telur yang dihasilkan.Daging ayam kampung kurang berlemak dan lebih sihat berbanding ayam yang diternak secara komersial. Namun begitu, tekstur daging ayam kampung adalah lebih liat. Meskipun begitu, rasa daging itu sendiri lebih manis.

Selain itu, kebanyakkan ayam kampung yang diternak adalah lebih sihat dan terjamin, hal ini kerana ayam kampung yang diternak tidak diberikan suntikan hormon dan antibiotik. Antibiotik yang berlebihan akan memberikan kesan yang buruk pada kesihatan manusia kerana ia akan bertindakbalas dengan sistem imunisasi badan kita seterusnya melemahkan rintangan terhadap penyakit.

Kandungan kolestrol yang terdapat pada ayam kampung adalah sangat rendah jika dibandingkan dengan ayam daging. Hal ini adalah disebabkan faktor baka ayam itu sendiri dan juga pemakanannya. Kebanyakkan ladang ternakan ayam kampung di Malaysia memberikan dedak yang mempunyai kandungan protin tinggi berbanding kandungan lemak.
Selain itu ayam kampung amatlah aktif melakukan aktiviti berlari dan seringkali membakar begitu banyak lemak dalam badannya.

Dari segi tekstur dagingnya, ayam kampung mempunyai daging yang lebih liat, ayam perlu dimasak lebih lama untuk melembutkannya. Ayam kampung mempunyai rasa ayam yang lebih kuat berbanding ayam daging dan amat sesuai sekali jika dimasak sup ayam. 

Tekstur ayam yang lebih liat menjadikan ianya amat enak sekali dikunyah dan memberikan rasa kepuasan yang tersendiriBagi mereka yang baru pertama kali mencuba daging ayam kampung pasti akan merasakan kelainannya jika dibandingkan dengan ayam daging. Dan mereka yang selalu memakan ayam kampung akan berasa sedikit sukar untuk memakan ayam daging.
Kalau kalian nak tahu, nilai kesihatan sebenar ayam kampung adalah pada telur ayam tersebut. Berbanding telur ayam biasa yang dijual di pasar raya, telur ayam kampung mempunyai 6 kali lebih kandungan omega-3 yang lebih tinggi berbanding dengan telur biasa di samping mempunyai kadar mineral dan vitamin tinggi.
Kandungan nutrisi dalam telur dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti makanan yang diberi kepada ayam, cara ayam diternak dan juga kebebasan yang diberi untuk ayam bergerak. Perbezaan kualiti ini dapat dilihat menerusi warna telur kuning dan juga ketebalan kulit telur.Telur ayam biasa mempunyai warna telur kuning yang lebih pudar dan mulit yang lebih nipis berbanding telur ayam kampung yang mempunyai warna telur kuning yang lebih terang dan kulit tebal.
Terdapat beberapa syarikat penternakan ayam kampung di Selangor yang terkenal dan yang paling saya rekomenkan ialah Nuralis Agro Farm yang bertempat di Sungai Merab Kajang.
Di Nuralis agro farm, ayam kampung diternak secara semi intensif iaitu separa organik, ayam kampung sekali sekala dilepaskan ke kawasan lapang yang ditumbuhi oleh tumbuh-tumbuhan dan seranggabagi mendapatkan makanan tambahan secara organic. Ini menjadikan rasa daging ayam Nuralis berbeza dengan ayam kampung yang lain. Selain itu harganya yang mudah diterima di pasaran semasa dan sesuai untuk semua lapisan masyarakat terutamanya kawasan sekitar yang berdekatan. Bagi mereka yang duduk jauh, ayam boleh dihantar terus ke rumah dalam dan percuma untuk 25km radius dari ladang. Jadi, adakah anda sudah bersedia untuk menggantikan daging ayam anda dengan ayam kampung??bak kata pepatah kalau tak cuba takkan tau. So admin cadangkan cubalah rasai sendiri keenakkan ayam kampung. Di bawah saya berikan link wasap untuk apa sahaja pertanyaan berkaitan ayam kampung




https://www.facebook.com/muhamadhelme?ref=bookmarks


http://traderayamkampung.wasap.my